Bron: Flevopost.
Emmi Alminoja (18) uit Finland verblijf nog een paar weken in Lelystad. Daarna vliegt ze terug naar huis. Voor de jaarlijkse uitwisseling van de Rotary Club Lelystad heeft het Finse meisje bijna een jaar doorgebracht in Nederland.
Ieder jaar komen er 35 tot 40 jongeren zoals Emmi op uitwisseling in Nederland vanuit serviceorganisatie de Rotary Club.
Via de uitwisseling verblijven ze bij gastgezinnen en leren ze de cultuur, de taal en de steden waar ze wonen beter kennen.
Lelystad is misschien niet de mooiste stad maar de locatie is goed en de natuur is mooi, verteld Emmi. Het is niet heel druk wat ik fijn vind. Finland is acht tot negen keer groter dan Nederland maar er wonen een stuk minder mensen. Qua drukte is het vergelijkbaar met Lelystad.

Tijdens de uitwisseling heeft de Finse veel van Lelystad gezien. Ik ben onder andere langs geweest bij museum Nieuwland, de Bataviawerf, Natuurpark Lelystad en Oostvaardersplassen. De Rotary Club heeft ook veel excursies voor ons geregeld. Met alle uitwisselingsstudenten zijn we naar de bloemenveiling geweest, Den Haag, Wassenaar en de Tweede Kamer. Een zus uit een gastgezin zei: ik denk dat jij meer van Nederland hebt gezien in die negen maanden, dan ik in mijn hele leven.
De uitwisselingsstudent blijft nog tot juli in Nederland. Ik heb het enorm naar mijn zin, maar ik mis mijn familie en vrienden ook . Het is een regel dat je tussendoor niet terug mag naar huis, dus ik heb zin om weer naar Finland te gaan. Ondanks het feit dat Emmi uitkijkt naar haar vertrek is de Finse aardig ingeburgerd. Zo spreekt ze vloeiend Nederlands, geeft ze de kenmerkende Nederlandse drie zoenen en kan ze zonder problemen overal naartoe fietsen. Ook heeft ze lessen in 5 VWO gevolgd op ISG Arcus.
In juli vertrekt Emmi samen met een groep uitwisselingsstudenten op een tour door Europa, waarbij ze met een grote bus langs Europese steden gaan zoals Parijs, Wenen en Venetië.
Na de grote tour door Europa, vertrekt ze terug naar Finland. Eenmaal thuis gaat ze de laatste twee jaar van haar middelbare school afmaken. Met goede herinneringen aan haar tussenjaar in Nederland. Ik vind het moeilijk om uit te leggen wat ik het leukste vond aan het afgelopen jaar. Het hele jaar was mooi. Niet alleen de vrienden die ik heb leren kennen, de mensen of het land. Het was heel luk om dit te mogen ervaren.