In augustus 2014 vertrok Sara Contant als jaarstudent vanuit Lelystad naar Florida in de Verenigde Staten. Vanuit het zonnige Florida stuurt zij een van haar laatste updates want tot grote vreugde van haar ouders keert zij na verblijf van een jaar deze zomer weer terug naar Lelystad.
Sara Contant, Rotary Lelystad, Jaarstudent, youth exchangeHey allemaal! 128 dagen geleden stond ik daar dan, met mijn veelste grote koffers, 400 delfts blauwe klompjes en m’n paspoort in tranen op Schiphol. Klaar voor het jaar van mijn leven (dat is wat ze allemaal zeggen toch? Ik kan nu zeggen: ja, ze hebben gelijk). Ik heb in het begin wel eens gedacht, waarom doe ik dit? Maar ik weet nu waarom: Ik ben op het moment de kerstboom aan het versieren terwijl het vanmiddag nog 27 graden buiten was, mijn gastfamilie is beter dan dat ik ooit had kunnen wensen en ik sta op het punt om voor 4 dagen naar Disney te gaan. Ja, dit is en wordt het jaar van mijn leven.
Ik zit in een klein dorpje in Florida, een uurtje van de grote steden Orlando en Tampa vandaan. Er is niet veel te doen maar omdat de grote steden redelijk dichtbij zijn is het niet zo erg. Ik woon in een huis aan het water en mijn nieuwe huisdieren zijn alligators die af en toe even hallo komen zeggen. Ik word overal naar toe gebracht met de auto want fietsen kan niet volgens mijn gastmoeder (het is te gevaarlijk, maar toen ik haar Amsterdam liet zien dacht ze wel van, misschien valt het toch wel mee hier ;-) maar daarbij, alles is verweg.
Sara Contant, Rotary Lelystad, Jaarstudent, youth exchangeSchool is heel chill hier, ik heb helemaal geen huiswerk en hoewel sommige klasgenootjes aardig struggelen, haal ik zonder enige moeite alleen maar A’s. Het Amerikaanse school systeem is heel anders want ik heb maar 4 lessen per dag, elke dag hetzelfde tot aan kerst en daarna krijg ik 4 nieuwe vakken voor de rest van het jaar. Het is aan de ene kant wel fijn maar aan de andere kant is een beetje variatie in je dag ook niet verkeerd.
Wat ik vooral heel leuk vind is de school spirit. Dat de hele tribunes vol zitten tijdens de football game en dat je allemaal in de school-colors gekleed naar de game gaat is niet iets wat nou zo snel gebeurd in Nederland. Ook de homecoming week was super leuk. Elke dag verkleed naar school wat ik normaal gesproken nooit zou doen, maar hè, wat maakt het uit dat je in je minions-boxershort met een bijpassend t-shirt door de school loopt? Niemand die je raar aankijkt hoor. Op donderdag was er een parade en zelf was ik te vinden op de Interact (Rotary club voor jongeren op school) ‘’float’’. Daarna was er een battle-of-the-classes, zelf deed ik een of andere flipper-race en dan vrijdag was natuurlijk de homecoming-dance en game.
Na school heb ik basketbal training of een wedstrijd. Het is een wonder dat ik het varsity team heb gehaald want ik bak er niet zo veel van maar het is wel heel gezellig met de meiden in het team en om lekker wat na school te kunnen doen want alles hier gebeurd in het weekend omdat de meeste werken, huiswerk hebben, zelf training hebben of naar de kerk gaan. Alles gebeurd hier in het weekend.
Sara Contant, Rotary Lelystad, Jaarstudent, youth exchange
Eerst was ik een beetje bang voor de meisjes hier door alle Amerikaanse high school films maar dat valt echt reuze mee! Iedereen is heel lief voor me en de meesten vinden me erg interessant omdat ik uit Europa komt (waarvan de meerderheid niet weet waar dat is) en omdat ik een accent heb.
Ik ken nog niet veel mensen maar het is wel grappig om achter je te horen: psst that’s the foreign kid of zoals vandaag liep ik naar de auto en vroegen twee jongens die ik nog nooit heb gezien, hey jij komt toch uit Nederland? Ik denk dat ik aan het eind van het jaar veel meer mensen ken dan dat ik nu ken en dat het alleen nog maar meer als mijn eigen stad gaat voelen. Het is zo leuk dat ik nu vrienden heb over de hele wereld, want niet alleen heb ik hier in Inverness vrienden voor het leven gemaakt, ook met een aantal andere uitwisselingsstudenten kan ik het heel goed vinden.
Ik sta dus op het punt om naar Disney te gaan met 90 andere uitwisselingstudenten, ik ben al een paar keer heerlijk wezen winkelen in de grote mall’s hier, naar Clearwater beach geweest, naar de Florida Gator football game geweest en nog veel meer leuke dingen. Ik probeer mijn blog (saracontant.reislogger.nl) zo goed mogelijk bij te houden maar dat is nog best lastig af en toe, maar daar kan je meer verhalen lezen en mijn jaar volgen! Ik wil de Rotary heel erg bedanken voor deze ervaring, zowel in Lelystad als hier in Inverness. Ik heb het super naar m’n zin en ik wil hier nooit meer weg!