Trots is een boeiend begrip, met 2 kanten. Een positieve, maar ook een negatieve. Trots zijn op jezelf of iemand anders, niets mis mee. Maar je vanwege je trots afsluiten voor de buitenwereld, in de politiek maken we het te veel mee, dan wordt trots hoogmoed en ongezond . In het groot en in het klein. Ik ben trots op ons lid Johan. Het soort authentieke trots die hij verdient. Vanwege de foto hiernaast. Want beste leerbedrijf wordt je niet zomaar. En als de clubbijeenkomst van afgelopen week dan ook nog eens in zijn restaurant plaatsvond, dan het je een reden temeer om trots te zijn.

Ik ben dus trots op Johan: KFC-Lelystad werd winnaar van de Leerwerkverkiezing 2015.  Sinds de komst van de Participatiewet is de arbeidsmarkt er voor iedereen, dus ook voor degene die een beperking heeft en op zoek is naar een baan. De verkiezing is een stimulans voor andere bedrijven om zich ook aan te melden als leerwerkbedrijf en voor talenten een stimulans om vooral doorzettingsvermogen te tonen. En dan heb je het type werkgevers nodig als Johan, recht door zee, hart en als het nodig is hard voor zijn mensen, maar met een enorme drive om niet alleen van zijn bedrijf maar ook van zijn werknemers een succes te maken. En misschien zie je het niet en realiseer je het je niet als je voor het KFC-restaurant staat: je ziet het pas als je het weet.

En er was afgelopen wek in Lelystad meer om trots op te zijn.  Het meest in het oog springend: de volgende fase in de opening van Bataviastad. Met een druk op de knop ging donderdag 14 april 2016 de eerste paal de grond in voor de uitbreiding van Batavia Stad met 45 nieuwe winkels en horeca. Met de bouw van het nieuwe gedeelte, wordt de gefaseerde realisatie van 25.000 m2 outlet shopping, die we met de toenmalige eigenaar van Batavia Stad in 1999 overeenkwamen, voltooid. Naar verwachting is het nieuwe gedeelte over precies een jaar, in april 2017, gereed. Batavia Stad is een van de grootste werkgevers in Lelystad. Met de uitbreiding, zal de werkgelegenheid toenemen met zo’n 350 banen, waarmee het aantal arbeidsplaatsen op zo’n 1200 komt. Daarnaast is Batavia Stad voor Lelystad een belangrijke trekpleister. Ook steeds meer buitenlandse toeristen weten Batavia Stad te vinden. Sinds 2015 rijdt er een directe shuttlebusverbinding tussen Amsterdam en Batavia Stad. En dat onderstreept het belang van Bataviastad voor Lelystad.

En die andere trots….die loopt ons te vaak voor de voeten. En juist binnen Rotary, tussen fellows, zou dan niet moeten. Laten we in plaats daarvan trots proberen te zijn op alles wat we met elkaar wel bereiken. En elkaar opzoeken. Het gesprek aangaan over de vragen: Is het zo, mag het zo, kan het zo, moet het zo… En er trots op zijn dat we dat gesprek juist binnen Rotary met elkaar aangaan !