In actie als speaker tijdens de lichtjesloop. Zal in de buurt niet veel mensen zijn ontgaan….
Want naast het ophalen van geld, via routesponsoring zoals ook onze Rotaryclub dat doet, organiseren we activiteiten. Grote kans dat je er al wel eens iets over gelezen hebt. Bv. Over de door Roparunteam Lelystad georganiseerde VN Apotheek LICHTJESLOOP op en rondom de atletiekbaan van AV Spirit. Ook die was een groot succes. De ruim 120, soms uitbundige verlichte deelnemers en de honderden glow-in-de-darkbandjes zorgden voor een sfeervolle loop. De 10 jarige Casper was één van de deelnemers. Niet lopen was ondanks zijn lichte griep voor hem geen optie “Tuurlijk, het is voor het goede doel en voor mensen die echt ziek zijn! Al moet ik die 800 meter kruipend doen, ik ga het doen!”

Op zondag 6 maart een kort berichtje van Salvatore: ” Beste Fellows, Hierbij wil ik jullie laten weten dat wij €500,00 hebben overgemaakt ten gunste van de Roparun. We beogen hiermee een bijdrage te leveren aan een bijzonder evenement. Hopelijk zal ook dit jaar Jop zijn bijzondere belevenissen met ons delen.” Nou, als ik dan toch en column heb, laat ik dat dan maar eens doen…..
Afgelopen week ving ik zoo maar een gesprekje tussen 2 bekenden op: “vandaag een klant, 58 jaar, longkanker, ze kunnen niets mee voor hem doen dan pijnstillers geven”. “Bij ons op school een jongetje van 5…. Waarom ???”  We herkennen het allemaal. Kanker is een vreselijke ziekte, die velen van ons treft. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor. Sponsoracties, activiteiten en collectes om geld in te zamelen voor meer onderzoek  krijgen steeds meer steun. Dat is een goede zaak. De Roparun is ook zo’n inzamelactie. Maar wel een hele bijzondere. Door het doel en door de manier waarop dat geld ingezameld wordt.
De Roparun is bijzonder, voor mij, voor ons en voor onze doelen. ‘Leven toevoegen aan de dagen, waar geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven’ is niet voor niets. De doelen waaraan de Roparun de opbrengst besteed hebben één ding gemeen: ondersteunen van mensen die getroffen zijn door deze ziekte, zowel tijdens de ziekteperiode of als er geen uitzicht op verder leven meer is. Juist dan is aandacht nodig en kan een klein gebaar een groot effect hebben. De afgelopen jaren hebben de teams al meer dan 62 miljoen euro bijeen gebracht voor het goede doel waar Stichting Roparun voor staat: het verbeteren van de kwaliteit van het leven van mensen met kanker.
Afgelopen zaterdag had ons Roparunteam Lelystad haar eerste oefenloop. In estafettevorm is er 40 km rondom Lelystad lopend en fietsend afgelegd. Niet “loopkilometers maken” maar de afwisseling van fietsen en lopen, de route bepalen aan de hand van de navigatieapparatuur en het teamgevoel verder versterken waren de belangrijkste doelen van deze oefenloop. De lopers trainen al vanaf eind december 2015 en maken momenteel zo’n 30-40 trainingskilometers per week.  Voor hen was deze oefenloop niets anders dan een bevestiging dat ze op de goede weg zijn.
Met een temperatuur rondom het vriespunt maar met een heerlijke zonnetje begon de loop om 09:00 bij AV Spirit. Na circa 1,5 uur was er een tussenstop bij hoofdsponsor KFC Lelystad. Daar werd het team onthaald met koffie/thee en een heerlijke versnapering. De route ging verder door de Oostvaardersplassen eindigde weer bij AV Spirit.
Dit jaar vindt de 25e editie van de RopaRun plaats. De afgelopen jaren is meer dan 67 miljoen euro opgehaald voor mensen met kanker. Roparunteam Lelystad doet in 2016 voor de achtste keer mee aan de Roparun, een estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs naar Rotterdam. Het Roparunteam Lelystad bestaat naast de 8 lopers uit fietsers en teambegeleiders voor de navigatie en veiligheid, cateraars voor de inwendige mens, fysiotherapeuten voor de noodzakelijke verzorging en chauffeurs die de deelnemers vervoeren. Tijdens de Roparun is er continue (dag en nacht) een loper op het parcours. Terwijl team A in estafette op het parcours loopt is team B onderweg of in het basiskamp. Een combinatie van truck met aanhanger fungeert tijdens de Roparun als basiskamp. Hier eten en rusten de teamleden die niet op het parcours zijn.
Een van de lopers is de uit Haarlem afkomstige Mario Bok. De relatie tussen het doel van dit evenement en de ziekte van zijn broer en mede teamlid Wim is zijn voornaamste motivatie. ‘Er was geen enkele twijfel na het verzoek van Wim of ik mee zou willen doen aan de Roparun. Een dikke “ JA, ik wil”’
Het afgelopen jaar is er door ons team meer dan 22.000 euro opgehaald voor de Roparun en dat bedrag hopen we dit jaar op z’n minst te evenaren. De afgelopen periode hebben we al tal van sponsors aan ons weten te binden en ook de georganiseerde activiteiten dragen bij aan een mooi eindresultaat. We zijn dan ook op de goede weg voor een mooie, nieuwe editie van 14 tot 16 mei 2016. Nog even hard trainen en een paar mooie activiteiten waaronder ons startfeest, de Natuurmarathon en de dauwtrapwandeltocht en we kunnen naar Parijs.
Ik houd jullie op de hoogte.